

Indeks: 5907569001972
(11,14 zł kg)
Od lat uwielbiana przez wegetarian ze względu na bogactwo składników odżywczych i dobry zamiennik białka mięsnego. Powinna jednak gościć z upodobaniem na stołach każdego z nas, ponieważ jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B (B1, B2, PP), a także: wapnia, fosfor, magn
Od lat uwielbiana przez wegetarian ze względu na bogactwo składników odżywczych i dobry zamiennik białka mięsnego. Powinna jednak gościć z upodobaniem na stołach każdego z nas, ponieważ jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B (B1, B2, PP), a także: wapnia, fosfor, magnezu, żelaza, witaminy E. 100 g suchych nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas w 45%, wapń w 24%, fosfor w 106%, magnez dla mężczyzn w 54%, a dla kobiet w 70% oraz żelazo w 89%. Zdrowotne właściwości soi: obniża stężenie cholesterolu. Nawet częściowa rezygnacja z mięsa na rzecz produktów sojowych zmniejsza spożycie tłuszczów nasyconych, w tym cholesterolu oraz zwiększa udział błonnika w diecie; obniża poziom cukru we krwi, zalecana jest zatem diabetykom i osobom z niestabilnym poziomem insuliny; łagodzi znacznie objawy menopauzy, poprzez zawarte w niej fitoestrogeny; zwiększa gęstość mineralną kości.Soja znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się z niej mleko, sos sojowy, tofu (twarożek sojowy), tempeh (z fermentowanych ziaren soi). Ponadto gotowe do szybkiego przygotowania kotlety sojowe,kaszkę oraz mąkę, na bazie której można wypiekać smaczne ciasta, zagęszczać zupy, sosy. Produkt może zawierać: gluten, orzechy ziemny, inne orzechy oraz sezam.
Soja ziarno.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1889 kJ / 451 kcal (w 100g produktu) Tłuszcz 21,62g W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,126g Węglowodany 32,72g Błonnik 8,1g Białko 39,58g
Od lat uwielbiana przez wegetarian ze względu na bogactwo składników odżywczych i dobry zamiennik białka mięsnego. Powinna jednak gościć z upodobaniem na stołach każdego z nas, ponieważ jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B (B1, B2, PP), a także: wapnia, fosfor, magn
Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. ...
Zwana czerwoną soją to gatunek rośliny z rodziny bobowatych. Ma słodkawy smak z orzechową ...
Groch jest jedną z najstarszych roślin strączkowych uprawianych na świecie. Jego ziarna ...
Na świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. Jest popularnym składnikiem wielu dań, ...
Zwana też grochem włoskim to roślina strączkowa o licznych właściwościach prozdrowotnych. Ma ...
Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. ...
Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. ...
Na świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. Jest popularnym składnikiem wielu dań, ...
Na świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. Jest popularnym składnikiem wielu dań, ...
Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do ...
Groch łuskany. Może zawierać zboża zawierające gluten, orzechy włoskie i migdały, seler, SO2 ...
Groch jest jedną z najstarszych roślin strączkowych uprawianych na świecie. Jego ziarna ...
Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. ...