

Indeks: 5907569002566
Soczewica jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą składników odżywczych, dzięki temu ma właściwości prozdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka; potasu, który obniża ciśnienie krwi; kwasu foliowego, niezbędnego kobietom w ciąży; żelaza, przeciwdziałającemu anemii. Mówi się także o
Soczewica jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą składników odżywczych, dzięki temu ma właściwości prozdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka; potasu, który obniża ciśnienie krwi; kwasu foliowego, niezbędnego kobietom w ciąży; żelaza, przeciwdziałającemu anemii. Mówi się także o jej antynowotworowych właściwościach. Soczewica nie stanowi pełnowartościowego białka, dlatego powinna być uzupełniana przez produkty zbożowe, wówczas odżywi nasz organizm kompleksowo. Należy jednak zaznaczyć, że białko soczewica, zaraz po białku soi, zalicza się do najlepiej przyswajalnych (85%) -dla porównania białko zwierzęce 96%). Te drobne ziarenka wspomagają również odchudzanie i utrzymanie dobrej kondycji, poprzez małą ilość tłuszczu i sporą ilość błonnika. Wypełnia on żołądek na długo dając uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Kanady, którzy wykazali, że rośliny strączkowe wyjątkowo skutecznie zaspokajają głód. Przekonują, że jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Bio soczewica zielona.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1369 kJ / 327 kcal (w 100g produktu) Tłuszcz 3g W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g Węglowodany 57,5g W tym cukry 1,1g Białko 25,4g Sól 0,004g
Soczewica jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą składników odżywczych, dzięki temu ma właściwości prozdrowotne. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka; potasu, który obniża ciśnienie krwi; kwasu foliowego, niezbędnego kobietom w ciąży; żelaza, przeciwdziałającemu anemii. Mówi się także o
Fasola biała drobna.
Fasola biała drobna.
Fasola mung, mimo zielonego koloru swoich ziaren, często nazywana jest złotą fasolą. ...
Od lat uwielbiana przez wegetarian ze względu na bogactwo składników odżywczych i dobry ...
Soja kojarzy nam się głownie z kuchnią wegetariańską, jako substytut dla produktów mięsnych. ...
Groch łuskany. Może zawierać zboża zawierające gluten, orzechy włoskie i migdały, seler, SO2 ...
Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. ...
Na świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. Jest popularnym składnikiem wielu dań, ...
Soczewica jak inne rośliny strączkowe posiada paletę drogocennych właściwości odżywczych. ...
Fasola adzuki, znana również jako "czerwona fasola", to skarb kulinarny, który wnosi do ...
Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do ...
Groch jest jedną z najstarszych roślin strączkowych uprawianych na świecie. Jego ziarna ...
Fasola.
Fasola.
Wartość odżywcza w 100g ...
Na świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. Jest popularnym składnikiem wielu dań, ...
Groch łuskany cały. Może zawierać gluten.
Groch łuskany cały 100%.
...