Wykonanie: - Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wbij jaja/kleik z siemienia i wlej ciepłe mleko/wodę o temperaturze max. 30 °C - Wyrabiaj mikserem ok. 3 min lub ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa - Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minut - Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut - Z podanych składników zagnieć kruszonkę - Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką - Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 180 °C, około 40 minut (do suchego patyczka) - Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
W wersji wegańskiej - *2 łyżki siemienia lianego (16 g) zalej 100 ml ciepłej wody, odstaw na 3 minuty - **100 ml ciepłej wody
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g koncentratu ciasta Wartość energetyczna: 1507 kJ/360 kcal Tłuszcz: 0,6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 83 g w tym cukry: 5,0 g Białko: 4,2 g Sól: 0,25 g
INFORMACJA ALERGENNA Może zawierać SOJĘ, MLEKO i ich produkty pochodne.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.