

Indeks: 5907569001156
Jest tak samo zdrowy jak ryż czerwony. Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Od brązowego różni się smakiem – jest „lekko orzechowy”. Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza. Nie posiada słodkiego posmaku, jak odmiana czerwona, tak więc niekoniecznie spra
Jest tak samo zdrowy jak ryż czerwony. Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Od brązowego różni się smakiem – jest „lekko orzechowy”. Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza. Nie posiada słodkiego posmaku, jak odmiana czerwona, tak więc niekoniecznie sprawdziłby się w deserach. Po ugotowaniu jest dość sypki i twardy, zmienia barwę na fioletową. Dzieje się tak dlatego, że zawiera znaczną ilość antocyjanów, barwników o charakterze przeciwutleniaczy. Ma to korzystny wpływ na zdrowie. Właściwości zdrowotne ryżu czarnego: nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika, dzięki któremu poprawia się praca przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć, wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Zawiera witaminę E, karoteny oraz antocyjany, które są antyoksydantami i chronią organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych. Bogaty jest w aż 18 aminokwasów, co sprawia, że jest dobrym źródłem białka. W porównaniu do brązowego uważany jest za lepszy niż brązowego, ma mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą – witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.
Ryż dziki.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1434 kJ / 338 kcal (w 100g produktu) Białko 12,9g Węglowodany 68,7g Tłuszcz 1,4g
Jest tak samo zdrowy jak ryż czerwony. Najczęściej uprawia się go w Tajlandii i Indonezji. Od brązowego różni się smakiem – jest „lekko orzechowy”. Idealnie komponuje się z dziczyzną, rybami, drobiem i owocami morza. Nie posiada słodkiego posmaku, jak odmiana czerwona, tak więc niekoniecznie spra
Ryż basmati. 4 saszetki x 100 g
Ryż basmati.
Ryż do sushi to wręcz ikona kuchni japońskiej. Bo przecież w sushi najważniejszy jest ryż! ...
Ryż naturalny naturalnie bezglutenowy, źródło magnezu. 4 saszetki x 100 g
Ryż czerwony, podobnie do brązowego, nie podlega procesowi łuskania, dzięki czemu posiada ...
Ryż sushi. 2 saszetki x 100 g
Ryż biały okrągły.
Ryż do sushi to wręcz ikona kuchni japońskiej. Bo przecież w sushi najważniejszy jest ryż! ...
Ryż risotto naturalnie bezglutenowy, idealny do dań wege. 2 saszetki x 100 g
...Ryż długoziarnisty w torebce.
Ryż długoziarnisty.
Ryż naturalny brązowy. 4 saszetki x 100 g
Ryż naturalny brązowy.
...Ryż ten uprawiany jest w Tajlandii. Ma lekko orzechowy posmak a jego jaśminowa odmiana ...