

Skórka pomarańczowa Bakalland to produkt, który znany jest od starożytności. Już wiele wieków temu zauważono, że kandyzowana skórka pomarańczy nie tylko charakteryzuje się sporą ilością prozdrowotnych właściwości, ale także świetnie smakuje. W XIV i XV wieku skórka pomarańczy była uznawana za elegancki i drogi prezent. Była też jednym z ciekawszych rodzajów słodyczy. Obecnie proces kandyzowania skórki pomarańczy podzielony jest na kilka etapów. Pierwszym z nich jest dokładne umycie i obranie owoców. Następnie skórka jest krótko gotowana i wielokrotnie odsączana. Kolejnym etapem jest kilkukrotne gotowanie jej w różnych syropach. Ostatnim krokiem jest obtoczenie skórki w granulowanym cukrze – ten krok zapewnia to, że skórka nie będzie się do siebie przyklejać. Jeśli zastanawiasz się do czego wykorzystać skórkę pomarańczy, to jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Jednym z najbardziej popularnych użyć tego produktu są oczywiście pączki i umieszczenie skórki na lukrze. Taki deser jest w Polsce kojarzony z tłustym czwartkiem, ale pączki z takim dodatkiem można zrobić lub kupić przez cały rok. Skórka pomarańczowa świetnie komponuje się również z takimi tradycyjnymi ciastami jak: sernik, keks czy piernik. Wykorzystuje się ją również jako posypkę do lodów. Dodawanie jej do słodkich potraw to jedna strona medalu, a po drugiej są potrawy słone, z którymi także doskonale się łączy. Możesz zastosować ją do dań z mięsem (np. wołowiny), rybami, owocami morza oraz jako składnik sałatek i sosów.
Skórka pomarańczowa (49%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: dwutlenek siarki
Wartość odżywcza produktu/ Nutrition values of the product Na/ Per 100 g
Wartość energetyczna/ Energy 1309 kJ / 309 kcal
Tłuszcz/ Fat 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone/ of which saturates 0 g
Węglowodany/ Carbohydrates 75 g w tym cukry/ of which sugars 55 g
Błonnik/ Fibre 3,4 g
Białko/ Protein 0,3 g Sól/ Salt 0,25 g
Alergeny: Wykluczona grupa użytkowników: osoby z nietolerancją na gluten, mleko, soję, dwutlenek siarki i siarczyny.
Liofilizowane owoce i warzywa FRUPP to naturalny produkt, który nie zawiera jakichkolwiek ...
Świeże czy prażone na suchej patelni pestki dyni smakują wyśmienicie. Możesz wsypać je do ...
Orzechy nerkowca uważane są za najsmaczniejsze, a także jedne z mniej kalorycznych orzechów ...
Migdały zostały okrzyknięte Królem Orzechów, gdyż stanowią ich najszlachetniejszą odmianę. ...
Pistacje - małe, smaczne orzechy w skorupkach, które skradły serca wielu z nas. Cenione są ...
Liofilizowane owoce i warzywa FRUPP to naturalny produkt, który nie zawiera jakichkolwiek ...
Migdały słupki to wyśmienita przekąska i wspaniały dodatek do wielu potraw.
...Liofilizowane owoce i warzywa FRUPP to naturalny produkt, który nie zawiera jakichkolwiek ...
Mieszanka studencka to nic innego jak mix pysznych i starannie dobranych orzechów i rodzynek. ...