

Indeks: 1188-00
(99,80 zł KG)
MIĘSO z JELENIA i SARNY (jelenina i sarnia) – podobnie jak pozostałe rodzaje dziczyzny – to niezwykle cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin grupy B oraz minerałów. Nie zawiera konserwantów i w przeciwieństwie do drobiu, wieprzowiny czy wołowiny nigdy nie miało kontaktu z antybiotykami, gdyż zwierzęta leśne odżywiają się naturalnie. Mięso z sarny i jelenia jest lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w niezbędne mikro- i makroelementy. Z powodzeniem może być jedzone przez alergików, cukrzyków i osoby z insulinoopornością. Lekarze i dietetycy nie mają wątpliwości – to obecnie najwartościowsze mięso na rynku, które można doprawić na wiele różnych – niezwykle apetycznych – sposobów. Jelenina i sarnina to niezwykle soczyste mięso, wyróżniające się delikatnością i lekko słodkawym smakiem a jego aromat jest uzależniony od danej pory roku. Wiosną – korzenny, latem – bardzo intensywny, natomiast jesienią – orzechowy. Rocznie statystyczny Polak zjadał zaledwie od 0,05 do 0,15 kg tego mięsa. Dziczyzna jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w niezbędne mikro- i makroelementy. Z powodzeniem może być jedzone przez alergików, cukrzyków i osoby z insulinoopornością. Surowa dziczyzna w 100 g mięsa zawiera zaledwie 1,6 g tłuszczu, 22,2 g białka, 103 kcal, 33 mg żelaza i 50 mg cholesterolu. Dla porównania – 100 g surowej wołowiny zawiera 12,9 g tłuszczu, 20,4 g białka, 198 kcal, 1,7 mg żelaza i 48 mg cholesterolu Surowe mięso z kurczaka, które powszechnie uznawane jest za “chude” i stosowane w zdrowych dietach, zawiera 2,1 g tłuszczu, 22,3 g białka, 108 kcal, 0,7 mg żelaza i 90 mg cholesterolu. Dziczyznę, przez wzgląd na wartości odżywcze, powinny włączyć do diety osoby dbające o linię i odchudzające się. Dziczyzna nadaje się dla dzieci już od początku rozszerzania diety (po 6msc życia) i zalecana jest dla osób w podeszłym wieku. Dziczyzna bogata jest w łatwoprzyswajalne żelazo, witaminy (głównie z grupy B), białko z dużą zawartością aminokwasów egzogennych, wapń, fosfor i magnez, a do tego ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, i jest mięsem bardzo chudym, nie powoduje alergii pokarmowych i jest delikatna dla żołądka.
Udziec z sarny bez kości.
Wartość odżywcza 100 g produktu: : Wartość energetyczna (kcal) 120 Tłuszcz 2,4 g Kwasy tłuszczowe nasycone 1 g Cholesterol 85 mg Sód 51 mg Potas 318 mg Węglowodany 0 g Błonnik 0 g Cukry 0 g Białko 23 g