
Viralowa dubajska czekolada
Próbowaliście już viralowej czekolady dubajskiej?
Pistacjowa czekolada z chrupiącym wnętrzem bije rekordy popularności. Ja również postanowiłam ją zrobić z wykorzystaniem produktów dostępnych w DeliGro.
Do wykonania CZEKOLADY DUBAJSKIEJ będziemy potrzebować:
- 40g białego cukru
- 80g pistacji niesolonych lub pasty pistacjowej
- 80g mleka
- 80g białej czekolady połamanej na kawałki
- 30g tahini
- 120g masła pokrojonego na kawałki
- 160g ciasta kataifi lub ciasta filo pokrojonego na cienkie paseczki
Skorupka czekoladowa
- 100g białej czekolady połamanej na kawałki
- 540g gorzkiej lub mlecznej czekolady połamanej na kawałki
Produkty - Dubajska czekolada - kliknij, aby dodać produkty do koszyka.
Sposób przygotowania:
- Pistacje z cukrem zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mleko i zagotować.
- Dodać białą czekoladę, tahini i 60g masła.
- Zmiksować delikatnie podgrzewając i pozostawić do ostygnięcia.
- Na patelni rozpuścić pozostałe 60g masła i dodać pokrojone w cienkie paseczki ciasto filo. Smażyć do złotobrązowego koloru. Pozostawić do ostygnięcia.
- Połączyć masę pistacjową z ciastem filo.
- W kapieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i ozdobić nią silikonowe foremki na czekoladę. Odstawić na chwilę do lodówki lub zamrażalki do stwardnienia.
- Gorzką/mleczną czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Wypełnić foremkę po brzegi, po czym wylać nadmiar czekolady.
- Odstawić na chwilę do lodówki lub zamrażalki do stwardnienia.
- Na czekoladę wyłożyć masę pistacjową.
- Przykryć drugą warstwą czekolady.
- Odstawić do lodówki na min. godzinę.
Zobacz jakie to proste:
Teraz możesz delektować się smakiem pysznej, dubajskiej czekolady!
Opracowane na podstawie przepisu "Dubai chocolate bar" z australijskiej wersji cookidoo.