Zdrowsza alternatywa słodyczy
Rolada z combra - przepis

Rolada z combra - przepis

Składniki:

  • comber z dziczyzny,
  • wędzona słonina,
  • cebulka prażona,
  • żurawina/śliwki suszone/pomidory w oliwie,
  • pieprz,
  • sól smakowa,
  • mieszanka ziół,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • mulina biała,
  • rękaw do pieczenia. 

Wykonanie:

  1. Comber oczyścić z błon, rozkroić na “płachtę”, przyprawić (pieprz, czosnek, cebulka, zioła), wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną oraz dowolnymi dodatkami.
  2. Zrolować, osznurować, delikatnie posolić‼️ (słonina jest solona) solą smakową, włożyć w rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika.



  3. Piec początkowo w 200°, a po ok 15 min w 180°. Długość pieczenia zależna jest od grubości rolady i nie powinna przekroczyć 55 - 65 minut. Zasada jest taka, że jeżeli pieczeń jest dobrze zarumieniona to znaczy, że jest już gotowa.
  4. Wystudzić i dopiero rozsznurować; nigdy odwrotnie bo rolada będzie “poszarpana”.


Doskonała na ciepło, zimo lub jako przystawka w galarecie z kleksem swojskiego majonezu. 

Przepis autorski Alicji Fruzińskiej