Rolada z combra - przepis
Składniki:
- comber z dziczyzny,
- wędzona słonina,
- cebulka prażona,
- żurawina/śliwki suszone/pomidory w oliwie,
- pieprz,
- sól smakowa,
- mieszanka ziół,
- czosnek niedźwiedzi,
- mulina biała,
- rękaw do pieczenia.
Wykonanie:
- Comber oczyścić z błon, rozkroić na “płachtę”, przyprawić (pieprz, czosnek, cebulka, zioła), wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną oraz dowolnymi dodatkami.
- Zrolować, osznurować, delikatnie posolić‼️ (słonina jest solona) solą smakową, włożyć w rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec początkowo w 200°, a po ok 15 min w 180°. Długość pieczenia zależna jest od grubości rolady i nie powinna przekroczyć 55 - 65 minut. Zasada jest taka, że jeżeli pieczeń jest dobrze zarumieniona to znaczy, że jest już gotowa.
- Wystudzić i dopiero rozsznurować; nigdy odwrotnie bo rolada będzie “poszarpana”.
Doskonała na ciepło, zimo lub jako przystawka w galarecie z kleksem swojskiego majonezu.
Przepis autorski Alicji Fruzińskiej